Cudowne właściwości owoców leśnych

Cudowne właściwości owoców leśnych

Redakcja

2017-01-05

brak komentarzy

Poziomki, maliny leśne, jeżyny, borówki – praktycznie wszystkich z nas kojarzą się z latem a także urlopem na wsi. Przyjemność ich zbierania i niepowtarzalne walory smakowe to mimo wszystko nie jedyne ich atuty. Owoce leśne to także splendor witamin a także soli mineralnych, tak nieodzownych naszemu ciału. Poznajmy więcej ich cech.

Borówki

 Borówki to zapewne smaki dzieciństwa wielu z nas. Jednak więcej cech tych owoców wynikają z bogactwa składników, które w sobie posiadają. Borówki okazują się doskonałym kopalnią:- witamin, w tym wit. A, witamin z zespołu B i wit. C;- soli mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, magnezu;- garbników, działających antyseptycznie a także antywirusowo;- antocyjanów, będących silnymi przeciwutleniaczami.

Jeżyny

Te ciemnogranatowe lub czarne świeże owoce zwane są także ostrężynami. Wyglądem przypominają maliny, okazują się mimo wszystko od nich zdecydowanie mniej słodkie, czasem wprost kwaskowate. Posiadają zbyt obfite ilości wit. A, oraz E – silnego przeciwutleniacza, zwanego „witaminą młodości”. Jeżyny to także kopalnia magnezu, potasu a także antocyjanów – antyoksydantów a także barwników, nadających czerwoną, niebieską lub fioletową barwę.Analogicznie jak w kwestii borówki, także liście znajdują własne wykorzystanie w przyjaznych technikach kuracji. Napary z nich używa się w razie symptomów grypy a także zachorowania.

Maliny leśne

W przeciwieństwie do maliny uprawnej, świeże owoce maliny leśnej okazują się drobne, a moment ich zbioru bywa zbyt krótki. Wyróżniają się także zdecydowanie mocniejszym zapachem. Są doskonałą kopalnią garbników a także wit. C, wobec tego herbaty a także soki z tego owocu zazwyczaj stosuje się w razie grypy a także zachorowania. Przypisuje się im właściwości napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, detoksykacyjne a także moczopędne.Malina leśna, jako kopalnia kwasów organicznych, ma także cechy wspomagające mechanizmy metabolizmu. Naparów z liści owej rośliny wykorzystuje się w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.4. PoziomkiIch największą zaletą okazuje się zbyt wysoka zawartość danych w wit. C (ok. 60 mg/ 100g, a zatem prawie dwukrotnie więcej aniżeli w malinie leśnej). Oprócz tego, dostarczają także wielu minerałów: żelaza, potasu, wapnia, fosforu czy siarki.Liście poziomki także zostały docenione w medycynie witalnej – napary z nich używane są przy nieżycie organizmu a także jelit i dolegliwościach z układem moczowym.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaKuchnia