Których jarzyn powinniśmy się wystrzegać w zimie?

Których jarzyn powinniśmy się wystrzegać w zimie?

Redakcja

2016-11-24

brak komentarzy

Do właściwego działania nasz organizm wymaga witamin, soli mineralnych i właściwych substancji odżywczych. Ich idealnym bogactwem są jarzyny, które muszą znaleźć w zróżnicowanym, codziennym menu. Mimo wszystko nie po każde dobrze sięgać o takiej porze roku. Część jarzyn, które możesz zakupić zimą, wywodzi się zwłaszcza z południa Europy, nawet z Chin, gdzie zanieczyszczenie powietrza dwutlenkiem węgla zmienia nie wyłącznie ich odczucie smakowe, także ich cechy odżywcze. Na ich właściwość rzutuje także podróż, w czasie której nieprzetworzone cukry zaczynają się rozkładać, a jarzyny tracić smak. To samo jest z witaminami oraz solami mineralnymi. Zobacz, których jarzyn powinniśmy się wystrzegać w zimie.

Kukurydza w kolbach

Wiadomo kolba kukurydzy to korzystniejszy wybór niż modyfikowane płatki kukurydziane, ale zimą warzywo to jest importowane głównie z krajów, gdzie może okazać się modyfikowane genetycznie. W dodatku kolby są pełne twardych ziaren. W miejsce świeżej kukurydzy wybierz mrożoną – to zdecydowanie korzystniejsze rozwiązanie. Mrożonki są szczególnie zdrowe - skrywają się w nich drogocenne witaminy a także minerały.

Pakowana zielenina

Pakowane zielone jarzyny są na ogół umyte oraz wstępnie posiekane. To szczególnie komfortowe, ponieważ należy wyłącznie dołożyć je do swojej ukochanej sałatki. Mimo wszystko system, poprzez który przechodzą, zanim trafią na talerz, pozbawia je wit. C. Burak liściowy zamknięty w pudełku posiada jej aż o 50 procent mniej. W miejsce zielonych sałat skuś się na jarmuż – jest wytrzymały na temperatury, a jego zielone liście dodadzą ci siły. Z wyjątkiem wit. C posiada także wapń, witaminę K, A, potas czy też żelazo. Do surówki z jarmużem obowiązkowo dorzuć nieco soku z cytryny i sól himalajską – dzięki temu jego liście staną się słodsze oraz bardziej delikatne.

Soczyste pomidory

Soczyste pomidory najdogodniej smakują pod koniec wakacji i z całą pewnością wtedy są prawdziwą bombą multiwitaminową dla ciała, w zimie – wyłącznie bombą wodną. Tak Niemcy nazwali importowane do ich kraju holenderskie pomidory bez smaku. Skądinąd nasze kubki smakowe widocznie wyczuwają tę różnicę. Nie ma co się dziwić, skoro pomidory zimą rosną w wełnie mineralnej nasączonej sztucznymi nawozami albo tak jak takie importowane z Maroka oraz Wysp Kanaryjskich dojrzewają w sztucznych warunkach. Są pozbawione nie wyłącznie smaku, także cech zdrowotnych.
 

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Forskolin 2 w promocji:
Forskolin 2
297 zł 147 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 156 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

ZdrowieDietaKuchnia