Różowa sól himalajska – właściwości

Różowa sól himalajska – właściwości

Redakcja

2017-07-31

brak komentarzy

Różowa sól himalajska okazuje się reklamowana jako najzdrowsza sól na globie. Podobno dzięki swoim cechom terapeutycznym już dawno znalazła wykorzystanie w medynie witalnej w Pakistanie. To z całą pewnością tam, na głębokości ok. 500 metrów pod ziemią, są złoża soli himalajskiej, powstałe setki lat temu po osuszeniu oceanów.

Sól ta wydobywana okazuje się ręcznie a także nie posiada w składzie kontaminacji. Ponieważ okazuje się to "najczystsza sól dostępna na ziemi", a bardzo najzdrowsza, bo "zwiera 84 minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu". Co najmniej tak okazuje się reklamowana. A które znajdują się właściwe cech soli himalajskiej?

Sól himalajska - służy czy szkodzi?

Różowa sól himalajska - jak każdy typ soli - szkodzi, jeżeli okazuje się spożywana w zbyt dużej ilości. Jednak nie z uwagi na zawartość danych w promieniotwórczych pierwiastków, bo tych znajdują się śladowe ilości, lecz sodu.

Sól himalajska - analogicznie jak sól kuchenna - w praktycznie wszystkich składa się z sodu. Konsumowanie jej w zbyt dużej ilości może wyrządzić krzywdę samopoczuciu... a także finansom, bo jak na sól nie okazuje się niedroga (ok. 10 zł za 1 kg).

Sól himalajska - analogicznie jak sól, którą można odnaleźć w każdej diecie - w mniej więcej 38 procentach składa się z sodu, który w nazbyt dużych proporcjach może się przyczynić do nadciśnienia tętniczego, a dalej do dysfunkcje pracy nerek, zawału mięśnia sercowego czy udaru mózgu. Nieprawdą okazuje się zatem twierdzenie, że różowa sól himalajska przyspiesza układ krwionośny, obniża ciśnienie itp.

Zwolennicy soli himalajskiej pozwalają argumentować, że posiada ona w znacznej ilości potas (3,5 g/kg), wapń (4,05 g/kg) a także żelazo (38,9 ppm). Naprawdę, na tle innych pierwiastków znajdujących się w soli himalajskiej, powstają one w znacznej ilości. Jednak wg założeń WHO dzienna dawka soli nie musi przekraczać 5 g, co to oznacza mniej więcej 1 małe łyżeczki. A w owej jest jedyne 0,0175 g potasu a także 0,02 g wapnia. Niewiele, by miały korzystny znaczenie na zdrowie.

Sól himalajska - czy posiada jod?

Zagadką zostaje zawartość danych w jodu w różowej soli himalajskiej. Jedne skarbnice podają, że nie posiada ona tego pierwiastka a także musimy ją wzbogacać. Jednak według danych zebranych w książce "Water & Salt - The Essence of Life", wynika, że w soli himalajskiej można odnaleźć <0,1 g/kg, tj. <10 mg/100 g tego pierwiastka.

Jod okazuje się konieczny do produkcji hormonów tarczycy. Jego wielomiesięczne braki prowadzą do niedoczynności tarczycy, powiększenia gruczołu tarczowego a także pojawienia się wola. Znaczny deficyt jodu u kobiet w stanie błogosławionym może wywoływać nieodwracalny niedorozwój mózgu u płodu a także kretynizm; może posiadać także powodem zaburzeń rozrodczości a także większej śmiertelności dzieci. Zwykła sól nie posiada jodu, wobec tego w Polsce od 1997 r. stosuje się obowiązkowe wzbogacanie soli kuchennej przeznaczonej do bezpośredniego jedzenia w jod w ilości 2,3 ± 0,77 mg w 100 g soli kuchennej.

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Forskolin 2 w promocji:
Forskolin 2
297 zł 147 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 146 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

OdchudzanieDieta