Właściwości oleju abisyńskiego

Właściwości oleju abisyńskiego

Redakcja

2017-04-24

brak komentarzy

Olej abisyński (crambe abyssinica) pozyskiwany okazuje się z nasion modraku abisyńskiego, zwanego także kapustą abisyńską, jednorocznej korzenia wywodzącej się z terenów Wyżyny Abisyńskiej we wschodniej Afryce i rejonu Morza Śródziemnego. Olej taki od wieków wykorzystywany okazuje się w celach kosmetycznych w krajach arabskich a także Afryce. Za pomocą swoim cechom odbudowującym, nawilżającym a także przeciwzmarszczkowym staje się coraz zdecydowanie bardziej znany wszystkim w krajach europejskich a także USA.

Crambe abissynica

To dość delikatny, bezwonny olej o białym, słomkowym kolorze. Wśród innych przyjaznych olejów podkreśla go bezproblemowość rozprowadzania, mała lepkość i to, że nie pozostawia na skórze uczucia tłustości. Charakteryzuje się dość łatwą absorpcją a także szybką penetracją naskórka. Za pomocą doskonałemu poślizgowi a także smarowności wykorzystywany okazuje się przy produkcji produktów kosmetycznych pielęgnacyjnych i okładek kolorowych jako czysty zamiennik syntetycznych składników filmotwórczych, takich jak oleje mineralne czy silikony.

Cechy oleju abisyńskiego

Olej abisyński odznacza się niepowtarzalnym wpływem pielęgnacyjnym. Zawdzięcza to głównie obecności więcej niż 50% nienasyconego kwasu omega-9 – kwasu erukowego. Ma on silne cechy natłuszczające a także nawilżające – przez tworzenie na skórze delikatnego, niewidzialnego filmu ochronnego utrzymuje właściwy zakres dostawy wody, stopuje efekt przedwczesnego zużycia, oraz zabezpiecza skórę bezpośrednio przed szkodliwymi czynnikami z zewnątrz, takimi jak mróz czy wiatr. Za pomocą swej łagodności polecany okazuje się do kuracji egzem a także natłuszczania delikatnej cery alergików a także atopików i delikatnej cery wokół oczu.

Ze względu na własne właściwości przeciwutleniające olejek doskonale rozprawia się także w pielęgnacji skóry dojrzałej. Chroni bezpośrednio przed wolnymi rodnikami, które przybliżają do utraty jędrności cery a także tworzenia się niedoskonałości, oraz spłyca istniejące już oznaki zużycia. Zastosowany na poparzoną czy podrażnioną skórę niweluje zaczerwienienie, powoduje ukojenie a także pobudza odbudowę naskórka, co powoduje, że polecany okazuje się do stosowania po ekspozycji na słońcu. Dobroczynne właściwości tego naturalnego olejku nie zmniejszają się wyłącznie do cery. Dobrze zaleca się on także przy witalnej pielęgnacji włosów. Dogłębnie odżywia suche a także zniszczone stylizacją i zabiegami chemicznymi włosy, bez jednoczesnego obciążania fryzury. Przywraca włosom nawilżenie a także czysty połysk, chroni przed elektryzowaniu się, oraz spłyca porowate końcówki włosów. Użyty na ręce umacnia łamliwe paznokcie, chroni przed ich rozdwajaniu, zwiększa poziom blasku a także natłuszcza wysuszone skórki.

Ze względu na unikalną konsystencję, smarowność i układ odpornościowy na podgrzewanie, olej z nasion modraku abisyńskiego okazuje się dość popularnym elementem produktów do pielęgnacji twarzy, ciała a także włosów i kolorowych produktów kosmetycznych do makijażu. Możesz mimo wszystko z łatwością sama użyć go do zabiegów kosmetycznych w domowym zaciszu.

Użyj olejku zamiast kremu do twarzy

Parę kropel nałóż na ręce, a potem wmasuj w twarz, nie zapomnij także o szyi i dekolcie. Olejek słynie z tego, że nie pozostawia na skórze tłustej warstwy, zatem błyskawicznie wchłonie się pozostawiając skórę wygładzoną, nawilżoną a także przygotuje ją na nałożenie podkładu. Możesz także dorzucić kroplę oleju do kremu, jakiego pracujesz na co dzień, by umocnić jego właściwości. Systematyczna pielęgnacja skóry olejem crambe abyssinica uchroni Twoją skórę bezpośrednio przed utratą jędrności a także pojawianiem się niedoskonałości, oraz zniweluje oznaki wyczerpania uwydatnione na skórze pod oczami.

Kuracja regenerująca wysuszone ręce a także stopy

Bezpośrednio przed pójściem spać nałóż grubszą barierę olejku na stopy a także ręce, a potem włóż bawełniane rękawice a także skarpetki. Rano skóra rąk będzie niesamowicie miękka, zrogowaciała skóra pięt nawilżona, a paznokcie lśniące.

Jeżeli Twoje paznokcie znajdują się delikatne, łamliwe a także rozwarstwiają się, wcieraj olejek abisyński precyzyjnie w płytkę przy użyciu polerki. Paznokcie staną się twardsze a także staną się sporo prędzej wzrastać.

Aby precyzyjnie nawodnić całY organizm zorganizuj gorącą kąpiel z 2 łyżkami oleju. Po opuszczeniu wanny na skórze pozostanie cienka warstwa olejku, która zastopuje wodę zapewniając właściwe nawilżenie a także wygładzenie. Jeżeli korzystasz z prysznica identyczny rezultat osiągniesz wmasowując olejek w jeszcze wilgotną skórę.

Po ekspozycji na słońcu obowiązkowo zadbaj o odbudowę cery. Użyj mleczka po ekspozycji na słońcu uszlachetnionego paroma kroplami oleju abisyńskiego. Za pomocą dodatkowi oleju balsam lepiej wniknie w naskórek a także uspokoi podrażnioną promieniami słonecznymi skórę.

Jeżeli twoje włosy znajdują się suche a także osłabione suszeniem, prostowaniem lub farbowaniem włącz do swojej pielęgnacyjnej rutyny olejowanie włosów olejem abisyńskim. dwukrotnie tygodniowo wetrzyj precyzyjnie olejek w suche włosy a także zostaw na parę godz. lub na całą wieczór, a potem oczyść szamponem. Po oczyszczeniu a także wysuszeniu włosy staną się wizualnie pogrubione, nawodnione i pełne blasku.

Aby zapobiec redukowaniu się włosów, po ich oczyszczeniu rozetrzyj małą ilość olejku jednakowo na popełnionych końcówkach – powstały film zabezpieczy je bezpośrednio przed wpływem olbrzymiej ciepłoty czy zaburzeniami mechanicznymi a także poprawi ich wygląd.

Zmieszaj olej abisyński z innymi olejkami ekologicznymi, przykładowo migdałowym a także arganowym i dorzuć swój ulubiony olejek eteryczny. Otrzymasz czysty suplement do nawilżania a także masażu ciała o niezwykłym zapachu.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

UrodaKosmetyki