Masło może być skuteczną ochroną przed zawałem!

Masło może być skuteczną ochroną przed zawałem!

Redakcja

2016-11-13

brak komentarzy

Masło to produkt, który nie może cieszyć się dobrą sławą. Większość z nas go omija szerokim łukiem i kompletnie nie wykorzystuje jego prozdrowotnych właściwości, szukając innych dostawców tłuszczu. Niedawno okazało się jednak, że masło może zmniejszyć ryzyko zawału pod jednym warunkiem - mleko do jego produkcji musi pochodzić od krów karmionych trawą. 

Dlaczego tak wielu ludzi obawia się masła?

Zalecenia dietetyków, rekomendacje twórców diet i powszechne przekonanie stawia masło w negatywnym świetle. Tym bardziej, że jest to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, jednak diabeł nie jest tak straszny jak go malują. 

Warto wiedzieć, że tłuszcze trans znajdujące się w maśle są pochodzenia naturalnego. Ich właściwości nie można porównywać ze szkodliwym wpływem izomerów trans. Znajdują się  one przykładowo w margarynie i są one późniejszą składową wyrobów cukierniczych czy posiłków fast - food. Rekomendujemy ich unikanie - wspominają specjaliści z portalu Lepszy Trener. 

Właściwości masła, których się nikt nie spodziewał

W maśle nie brakuje witaminy A, która wykazuje pozytywny wpływ na kondycję skóry. Działa wzmacniająco na włosy i paznokcie, a także wspiera funkcjonowanie narządu wzroku. Jej niedobór to jedna z przyczyn kurzej ślepoty. Bez spożycia witaminy A zawartej w maśle nie byłby możliwy metabolizm białek ani steroidowych hormonów. 

Masło zawiera także witaminę E, będącą prawdziwym eliksirem miłości! A to wszystko dzięki właściwościom neutralizującym toksyny i zapobiegającym starzeniu się skóry. Substancja hamuje utlenianie cholesterolu LDL, a w konsekwencji zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej i reguluje poziom glukozy we krwi.

A to jeszcze nie koniec! Masło to źródło sprężonego kwasu linolowego (CLA) oraz kwasu masłowego - oba składniki chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem, redukują powstałe już komórki rakowe i zmniejszają ich namnażanie. W efekcie zapobiegają rozwojowi choroby nowotworowej… oraz pomagają w odchudzaniu.

Wpływ paszy krów na jakość masła

Czy sposób karmienia krów może mieć wpływ na właściwości mleka użytego do produkcji masła? Badania, które miały być odpowiedzią na tezę, przeprowadzono na Kostaryce i Australii - dokładnie tam karmienie krów trawą jest wysoce popularne. Okazało się, że konsumenci, którzy spożywali znaczne ilości masła od krów karmionych trawą byli o 40% mniej narażeni na ryzyko śmierci w wyniku zawału niż inni. Z kolei w Australii ryzyko było niższe nawet o 69 proc. Zaskoczeni?


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

ZdrowieDietaKuchnia