Przyczyny nietolerancji laktozy

Przyczyny nietolerancji laktozy

Redakcja

2016-09-03

brak komentarzy

Nietolerancja laktozy to nieodpowiednia reakcja żołądka, która pojawia się po konsumpcji produktów posiadających w składzie laktozę - cukier mleczny. Przyczyną tego typu nietolerancji pokarmowej okazuje się brak (alaktazja) lub deficyt (hipolaktazja) laktazy - enzymu trawiennego, którzy okazuje się konieczny do właściwego rozkładu laktozy na glukozę a także galaktozę. Gdy wewnątrz organizmu brakuje laktazy, laktoza nie może zostać rozplanowana a także ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. W skutek tworzą się kwasy a także gazy, które wpływają na wzrost ciśnienia osmotycznego treści jelitowej i oddziałują drażniąco na błonę śluzową, czego efektem znajdują się przykre kłopoty z strony układu trawiennego.

Nietolerancja laktozy – przyczyny

Najczęstszym powodem nietolerancji laktozy okazuje się pierwotny (dziedziczny) deficyt laktazy (czyli hipolaktazja dojrzałych). Istotą schorzenia okazuje się postępujące już od 2 roku życia (a czasami choćby uprzednio) zredukowanie się aktywności laktazy, która osiąga najbardziej 5 procent wyjściowej aktywności. Objawy tego typu nietolerancji węglowodanów mlecznego rzadko powstają u niemowlaków a także dzieci. Przeważnie tworzą się dopiero w wieku dorastania lub u dojrzałych.

Nietolerancja laktozy rodzaju dojrzałych okazuje się efektem polimorfizmem genu LCT (genu laktazy). Choroba okazuje się dziedziczona recesywnie.

Nietolerancja laktozy może posiadać także rezultatem alaktazji, co to oznacza wrodzonego braku laktazy. Przyczyną schorzenia okazuje się uwarunkowany genetycznie wrodzony defekt metaboliczny, który powoduje, że ciało nie może wytwarzać laktazy. W tym razie objawy nietolerancji tworzą się u noworodków już po I podaniu mleka matki lub modyfikowanego mleka zawierającego laktozę. Choroba może okazać się przekazana potomstwu.

Do tego typu nietolerancji pokarmowej może przyczynić się również wtórny (nabyty) deficyt laktazy (przejściowy lub utrwalony deficyt tego enzymu). Jest ona rezultatem schorzeń lub różnorodnych elementów, które prowadzą do urazu nabłonka a także kosmków jelitowych, produkujących laktazę, przykładowo:

  • choroba Leśniowskiego-Crohna (bardzo w fazie ostrej a także w czasie przestawienia w stan remisji);
  • martwicze zapalenie jelita;
  • choroba Whipple’a;
  • zespół krótkiego jelita;
  • zakażenia żołądkowo-jelitowe, przykładowo ostra lub przewlekła biegunka - wywołana dprzez drobnoustroje (bardzo często Escherichia coli a także Salmonella) lub wirusy (zazwyczaj rotawirusy a także adenowirusy);
  • infekcji pasożytnicze układu trawiennego: lamblioza, gardiaza, tasiemczyca, celiakia;
  • choroba Duhringa (skórna manifestacja nietolerancji glutenu);
  • alergia pokarmowa, przykładowo alergia na białko mleka odzwierzęcego lub soi;
  • mukowiscydoza.

Do niszczenia nabłonka a także kosmków jelitowych może dojść również wskutek intensywnego aplikowania poszczególnych medykamentów, przykładowo antybiotyków, niesterydowych medykamentów przeciwzapalnych, kwasu acetylosalicylowego, chemioterapeutyków, i trunku. Może pokazać się również wskutek promieniowania jonizującego, w trakcie niedożywienia.

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Vivese Senso Duo Oil w promocji:
Vivese Senso Duo Oil
310 zł 159 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 189 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowie