Właściwości dzikiej róży - poznaj je wszystkie!

Właściwości dzikiej róży - poznaj je wszystkie!

Redakcja

2016-09-09

2 komentarze

Dzika róża jest potężnym bogactwem składników aktywnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne. Posiada ogrom witaminy C, która polepsza układ odpornościowy ciała, oraz kwasów owocowych mających dobroczynny wpływ na wygląd i stan skóry. Produkowany z niej olejek różany posiada cechy relaksacyjne, przeciwdepresyjne i uśmierzające bóle głowy. Jeżeli masz ochotę prezentować się młodo i czuć się w pełni zdrowia, spróbuj przepysznych owoców dzikiej róży.

Dzika róża w ziołolecznictwie

Dzika róża to kolczasty krzew z rodziny różowatych. Posiada liście złożone, a owoce – szupinkowe, odcienia czerwonego. W Polsce jest 20 rodzajów róży, a w szczególności powszechną okazuje się róża pomarszczona. W celach medycznych używa się różę dziką, psią różę i szypszynę.

Czerwone i soczyste świeże owoce dzikiej róży – szupinki – gromadzi się jesienią, całkowicie dojrzałe, i suszy w suszarni w temperaturze 50 st. C. W kosmetologii stosowane są również nasiona, owoce, a także kwiaty. Zbiór owoców dzikiej róży najrozsądniej wykonywać w pogodne dni, gdy wyschnie rosa. Do celów spożywczych i medycznych bezpośrednio przed suszeniem na początek się je rozcina i wydrąża ziarna razem z włoskami. W przemyśle kosmetycznym dziką różę używa się zwłaszcza do uzyskiwania olejków zapachowych.

Obecność witaminy C w dzikiej róży

Dzika róża od długiego czasu wykorzystywana jest jako jedna z obfitszych skarbnic witaminy C. Już 1-3 owoce pozwalają pokryć dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na tę witaminę. Obecność kwasu askorbinowego jest zależne od momentu zbioru i metod suszenia. Długotrwałe suszenie w temperaturze 40 st. C przynosi straty kwasu askorbinowego sięgajace choćby 75 proc. Mnóstwo witaminy C występuje w miękiszu szupinki. Organiczna witamina C jest 5 razy bardziej aktywna niż sztuczna.

Im dłuższy okres magazynowania owoców, tym zdecydowanie mniej w nich witaminy C. Kwas askorbinowy ulega bowiem utlenianiu. Dzika róża jest także naturalnym bogactwem innych witamin: P, K, E, witamin z grupy B i prowitaminy A. W owocach dzikiej róży są także bioflawonoidy, karotenoidy (beta-karoten, likopen i zeaksantynę), garbniki, cukry, pektyny, kwasy organiczne (kwas cytrynowy i kwas jabłkowy), olejki eteryczne i sole mineralne.

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Vivese Senso Duo Oil w promocji:
Vivese Senso Duo Oil
310 zł 159 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 221 głosów.

Dodaj komentarz

Komentarze

blekione

2016-10-24 23:41:56


dzika róża jest świetna na okres grypowy. naprawdę polecam.

muflonczak

2016-10-14 10:43:55


polecam syropy z dzika roza z witamina c do herbaty. idealne na zime.

Zdrowie